Van voldoen naar voldoening

Ik begeleid jou met veel liefde op jouw weg naar meer verbinding met jezelf, innerlijke rust en voldoening als psycholoog. 

Traject: VVNV

Wij psychologen zijn voorzien van goeie voelsprieten. We voelen de emoties, behoeften en verwachtingen van anderen haarfijn aan. We hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en lopen over van empathie. 

We zijn bang om anderen af te wijzen of tekort te doen. We willen hen de pijn besparen die we zelf zo goed kennen. De pijn die we ook onszelf willen besparen. En dus doen we ons uiterste best om voor iedereen goed te doen.

We pleasen anderen, maar we verliezen onszelf. Ons energiepeil zakt. Soms zelfs in die mate dat we ons leeg en opgebrand voelen.

Dat het belangrijk is om als mens – en des te meer als psycholoog – goed voor jezelf te zorgen, dat moet ik jou niet vertellen. Er is een reden waarom je in het vliegtuig eerst je eigen zuurstofmasker moet aandoen: dan pas is het veilig om een ander te helpen.

En goed voor jezelf zorgen, dat doe je door dicht bij jezelf te blijven. Door je eigen grenzen aan te geven. Door je eigen behoeften en verlangens te vervullen. En om die goed te kunnen voelen, moet je connectie maken met je innerlijke belevingswereld.

Het is tijd om de weg naar je authentieke zelf terug te vinden. Om op je eigen-wijsheid te durven vertrouwen. Om je focus te verleggen van buiten naar binnen. Want alleen zo kan de voldoening voluit stromen.

Ga je mee op de reis Van Voldoen Naar Voldoening?

Samen maken we de weg vrij en leer jij jouw innerlijk kompas volgen.

Herken je deze struggles?

 • Je voelt je regelmatig leeggezogen na een therapiesessie.
 • Je geeft het beste van jezelf en toch heb je het gevoel dat het niet goed genoeg is.
 • Er kijkt voortdurend een kritisch stemmetje mee over jouw schouder.
 • Je twijfelt aan jezelf en geraakt verstrikt in je eigen innerlijke dialoog.
 • Je bent bang om iets fout te doen.
 • Je vreest het negatieve oordeel dat cliënten, collega’s of verwijzers over jou zouden kunnen vellen.
 • Je verlegt je eigen grenzen omdat je bang bent om jouw cliënten tekort te doen.
 • Je tracht alsmaar te voldoen aan de verwachtingen van anderen, en verliest je eigen noden uit het oog.
 • Je verliest je innerlijke rust en de voldoening in je werk als psycholoog.

Dankzij dit traject...

 • word je je meer bewust van jouw blauwe plekken en blinde vlekken.
 • leer je dicht bij jezelf blijven door contact te maken met jouw behoeften, verlangens, grenzen,…
 • kan je een goede balans vinden tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor jouw cliënten.
 • leer je je werk afstemmen op jouw eigen behoeften en verlangens (ideale cliënten, werkwijze, aanbod, agenda…).
 • ga je een eigen werkkader creëren dat past bij wie jij bent en dat houvast biedt.
 • sta je met meer (zelf)vertrouwen in je psychologenschoenen
 • zal je meer innerlijke rust ervaren in je werk
 • kan je opnieuw voluit voldoening halen uit jouw werk als psycholoog

Wachtlijst

Er wordt nog hard gewerkt aan dit traject. Ben je benieuwd? Zet je op de wachtlijst en ik laat je meteen weten wanneer het klaar is!

Modules

In deze eerste module staan we stil bij wie jij bent als mens. Want jouw professionele groei is onlosmakelijk verweven met jouw persoonlijke groei. Als psycholoog ben jij zelf immers jouw belangrijkste werkinstrument.

Maar naast het feit dat je je cliënten zo goed mogelijk wil helpen, heb je als mens ook je eigen behoeften. En die durven we al eens uit het oog verliezen. Dat is jammer, want pas als je jouw eigen verlangens in vervulling kan brengen, zal je écht voldoening ervaren in je werk en leven. Bovendien durf ik je op een briefje geven dat je deze job niet zal volhouden als je voortdurend afstemt op de noden van je cliënten en je eigen noden verwaarloost.

In deze module gaan we dus kijken naar jouw blauwe plekken en blinde vlekken, en welke invloed die hebben op jou als psycholoog.

Om te kunnen zijn wie jij diep vanbinnen bent, is het nodig om los te komen van de talloze verwachtingen die gekoppeld zijn aan “een goede psycholoog zijn”. Verwachtingen waar we waar we – bewust of onbewust – aan trachten te voldoen. Maar zolang we trachten te voldoen, kunnen we geen diepgaande voldoening ervaren. En dat is waar we allemaal naar verlangen, toch?

In deze module gaan we dus bewustwording creëren en leer je stap voor stap loskomen van die verwachtingen.

Om voluit voldoening uit je werk te kunnen halen, is het belangrijk dat jij vanuit flow kan werken. En flow, die blokkeert wanneer je tracht te voldoen of te forceren. Flow ontstaat wanneer jij kan doen waarvoor jij hier op deze wereld bent. En dat gaan we in deze module stap voor stap ontdekken: wie jij bent en waar jij voor staat als psycholoog.

Als psycholoog hebben we vaak het idee dat we iedereen moeten (kunnen) helpen. Maar dat kan niet. En zelfs al zou je dat kunnen: dat hoeft niet. Jij hebt het recht om zelf te kiezen met wie jij wil werken. We weten allemaal dat de therapeutische relatie een aanzienlijk deel van het therapeutisch resultaat bepaalt. Als er een goeie “klik” of “match” is, gaat alles veel makkelijker.

In plaats van onze werkwijze volledig af te stemmen op iedere cliënt, gaan we dus kiezen voor de werkwijze waar wij zelf helemaal achter staan en de cliënten aantrekken die daar aansluiting bij vinden. Jij haalt meer voldoening uit je werk, en je cliënt zal zich ook beter geholpen voelen. Win-win!

Als zelfstandig psycholoog draag je veel verantwoordelijkheid, maar heb je ook veel keuzevrijheid. Naast enkele opgelegde regels waar je aan moet voldoen, heb je de kans om jouw eigen werkkader te creëren.

Een kader bestaat uit grenzen. Grenzen bieden duidelijkheid en veiligheid. Als je steeds over jouw grenzen heen gaat, doe je in de eerste plaats jezelf tekort. En dat wreekt zich vroeg of laat in de vorm van burn-out, depressie, oververmoeidheid, een auto-immuunziekte,…

Bovendien doe je uiteindelijk ook je cliënten tekort als jij systematisch over je grenzen heen gaat. Want de kans is groot dat je vroeg of laat gefrustreerd zal geraken, omdat jouw cliënt jouw grenzen overschrijdt. Terwijl het eigenlijk jouw verantwoordelijkheid is om grenzen te stellen.

In deze module help ik jou in contact komen met jouw eigen grenzen, en gaan we oefenen met het bewaken van die grenzen.

Begeleiding

Bij de start krijg je per post een fysiek werkboek opgestuurd. Dat werkboek vormt de basis en neemt je stap voor stap mee doorheen het traject. Iedere module is er volledig in uitschreven. Het boek staat boordevol zelfreflectievragen en oefeningen.

Bij iedere module hoort ook een online groepssessie. Deze duren ongeveer 2 uur. In deze groepsessies kunnen jullie in kleine groepjes met elkaar uitwisselen. Jullie krijgen telkens een specifieke opdracht waarover jullie samen kunnen reflecteren of waarin jullie samen kunnen oefenen.

Dankzij deze groepssessies kom je in verbinding met gelijkgezinden. Je zal herkenning bij elkaar kunnen vinden en elkaar kunnen geruststellen, inspireren en motiveren.

Bij iedere module hoort een live masterclass. Deze duren ongeveer 2 uur. Als je er niet live bij kan zijn, kan je de opname achteraf bekijken.

De bedoeling is dat je tegen iedere live sessie de bijhorende module in het werkboek hebt doorlopen. Tijdens de online live masterclass zullen we de module verder verdiepen. Je kan vooraf gerelateerde casussen en vragen insturen, die ik tijdens de masterclass zal bespreken.

Dankzij deze masterclasses blijft je betrokkenheid hoog en ga je echt aan de slag met je nieuwe inzichten.

Dankzij de gesloten Facebookgroep kan je laagdrempelig verbinden met de andere deelnemers van het traject. Ik zal je regelmatig uitnodigen om je struggles en inzichten in de groep te delen. Op die manier kunnen jullie elkaar erkennen en inspireren en kan ik jullie proces volgen en jullie nog beter begeleiden. Je bent niet alleen, we doen dit allemaal samen!

Kim De Ridder

Wie begeleidt je?

Hey, ik ben Kim!

Acht jaar geleden startte ik aan mijn avontuur als zelfstandig psycholoog. Jarenlang heb ik enorm getwijfeld, aan wat juist of fout is, en vooral aan mezelf. 

Zonder dat ik het goed en wel besefte, cijferde ik mezelf jarenlang weg. Ik durfde mijn grenzen niet stellen en was als de dood om mijn cliënten tekort te doen.

Ik trachtte alsmaar te voldoen aan de verwachtingen van anderen, en verloor zo de voldoening in mijn werk als psycholoog. Ik botste een paar keer met mijn kop tegen de muur. Maar daar haalde ik wijze lessen uit.

Het allermooiste wat ik met vallen en opstaan leerde, is dicht bij mezelf te blijvenNu vind ik opnieuw voluit voldoening en innerlijke rust in mijn werk als psycholoog. En dat gun ik jou ook!

Daarom ontwikkelde ik het uitgebreide en diepgaande traject “Van voldoen naar voldoening”. Ik begeleid jou met veel liefde op jouw weg naar meer innerlijke rust, voldoening en verbinding met jezelf. Als psycholoog, als ondernemer en als mens.

Er wordt nog hard gewerkt aan dit traject. Benieuwd? Zet je op de wachtlijst.

Veelgestelde vragen

Het werkboek krijg je fysiek per post toegestuurd, maar verder is het traject volledig online. Er zullen geen fysieke bijeenkomsten plaatsvinden. Doordat er vaste momenten zijn voor de live masterclasses en groepssessies en dat er uitgewisseld wordt in de Facebookgroep, zal je wel het groepsgevoel ervaren. Ik zorg ervoor dat er echte connectie kan ontstaan tussen de deelnemers. Je zal sowieso gelijkgestemden leren kennen, en kan uiteraard zelf initiatief nemen om fysiek met hen af te spreken.

De groepsbegeleiding duurt een 6-tal maanden. Gedurende die periode zullen er online live masterclasses en groepssessies plaatsvinden en zal ik actief betrokken zijn in de Facebookgroep. Het werkboek kan je voor altijd bewaren en dus ook nog opnieuw doorlopen wanneer je dat wil.

Dat is geen probleem. Je kan vooraf je vragen doorsturen en kan nadien de opname van de masterclass bekijken. Het is natuurlijk fijner als je er wel live bij bent, want dan kan je tijdens de masterclasses nog bijvragen stellen, of dan kan ik zelf vragen aan jou stellen om jouw vraag/casus verder uit te diepen.

De groepssessies zijn een grote meerwaarde in het traject. Probeer dus zeker je agenda vrij te houden of maken voor deze momenten. Als het echt niet lukt om erbij te zijn, kan je altijd een oproep doen in de Facebookgroep om de oefeningen die bij die module horen met een andere deelnemer te doen.