Starten als zelfstandig psycholoog

Wil jij graag starten als zelfstandig psycholoog, maar weet je niet goed waar te beginnen of ben je bang om de sprong te wagen?

Online cursus: SAZP

Misschien ben je recent afgestudeerd en heb je al heel wat sollicitaties achter de rug, maar krijg je nergens de kans om ervaring op te doen als psycholoog?

Misschien heb je al een job als psycholoog in loondienst, maar verlang je naar de vrijheid van het werken als zelfstandige? Voel je je momenteel te veel in een kader gedwongen dat niet bij jou past? Verlang je ernaar om helemaal volgens jouw visie en op jouw tempo te kunnen werken?

Misschien droom je stiekem altijd al van een eigen praktijk? Wil je helemaal jouw eigen ding kunnen doen? De cliënten aantrekken die bij jou passen? Je agenda indelen zoals jij dat wil?

Dankzij de cursus SAZP maak jij meteen een vlotte start als zelfstandig psycholoog!

Herken je deze struggles?

 • Je wil graag starten als zelfstandige, maar je hebt geen idee wat je praktisch gezien allemaal in orde moet brengen.
 • Je bent bang dat je iets over het hoofd zal zien in de hele rompslomp rond de opstart.
 • Je vindt nergens duidelijke informatie specifiek voor psychologen.
 • Je vraagt je af hoe je voldoende cliënten kan aantrekken.
 • Je voelt je onzeker in je rol van psycholoog en vreest dat je je cliënten niet voldoende te bieden zal hebben.
 • Je bent bang om de sprong te wagen en zou het fijn vinden om ondersteund te worden door iemand die het hele proces zelf doormaakte.

Na het volgen van deze cursus…

 • Weet je duidelijk wat je allemaal in orde moet brengen om van start te kunnen als zelfstandig psycholoog.
 • Hoef je niet meer bang te zijn dat je iets over het hoofd gezien hebt en kan je met een gerust gevoel aan je nieuwe avontuur beginnen.
 • Voel je je gemotiveerd en gesterkt om eindelijk de stap naar zelfstandigheid te zetten.
 • Kan je meteen een vlotte start maken en hoef je later niet nog op je stappen terug te komen.

Ga voor de combi deal en bespaar €50 op SAZP én FLAZP samen!

Praktische info

 • Voor deze uitgebreide cursus betaal je €181,50 (incl. 21% btw)
 • Na inschrijving krijg je onmiddellijk toegang tot het leerplatform en kan je meteen van start gaan met de cursus.
 • Je krijgt minstens 2 jaar toegang tot de cursus en alle updates. Je kan de cursus op je eigen tempo doorlopen en zo vaak bekijken als je wil.
 • De cursus bestaat uit een combinatie van tekst en enkele korte video’s die overzichtelijk geordend staan op het online leerplatform.
 • Je wordt 1 jaar gratis lid van de PsychoPraat Familie. Hier krijg je o.a. toegang tot een gesloten Facebookgroep, waar je vragen kan stellen en ervaringen kan uitwisselen.

Wat komt er allemaal aan bod?

In enkele video’s deel ik uitgebreid mijn verhaal over hoe ik startte en evolueerde als zelfstandig psycholoog. Ik vertel over mijn studie en stage, over de start van mijn carrière, het ontstaan en de evolutie van PsychoPraat, mijn zoektocht naar een passende job én therapie-opleiding. Mijn doel is jou te inspireren en te motiveren om net als ik de sprong te wagen.

De titel van psycholoog is wettelijk erkend. Niet iedereen mag die gebruiken. Als je een Masterdiploma Psychologie hebt, moet je er voor zorgen dat je de nodige erkenningen in orde brengt. No worries, het gaat vooral over enkele kleine administratieve zaken, maar je mag niet vergeten deze in orde te brengen!

Ga je een ruimte huren in een groepspraktijk of start je een praktijk bij je thuis? Of misschien wil je volledig online werken? Of met je cliënten wandelen in de natuur? Misschien ga je graag bij je cliënten aan huis? Als zelfstandig psycholoog heb je de vrijheid om je praktijk in te richten zoals jij dat wil. Ik belicht verschillende mogelijkheden en voor- en nadelen.

Als zelfstandige mag jij helemaal zelf jouw doelgroep bepalen, en dat is een belangrijke stap. Jouw doelgroep bepaalt immers mee jouw werkplezier. Wie is jouw ideale cliënt? En wie net niet? Wat is jouw missie en visie als psycholoog? Waar sta jij voor? En welke doelgroep trek je daarmee aan? Ik deel mijn tips en help je stilstaan bij jouw ideale cliënten.

Om als zelfstandige van start te kunnen gaan, dien je je in te schrijven bij een ondernemingsloket en de KBO.  Je kiest een rechtsvorm en geeft je activiteit(en) door aan de hand van de bijpassende NACEBEL-code(s). Hoor je het donderen in Keulen? Geen zorgen, ik help je op weg! Ook het verschil tussen hoofd- en bijberoep doe ik uit de doeken.

In deze module leg ik uit wat je qua bankzaken en verzekeringen niet mag vergeten bij je opstart als zelfstandige. Uitgebreide info omtrent het financiële luik komt in de cursus FLAZP aan bod. Die info is ook super waardevol wanneer je gaat starten als zelfstandige. Je krijgt trouwens een mooie korting als je beide cursussen samen aankoopt!

Hoe zit het nu eigenlijk juist met de verschillende terugbetalingsregelingen? Voor €11 naar de psycholoog of toch niet? Komt de mutualiteit tussen en hoe werkt dat dan juist? Ik leg het je graag uit. Ook over het bepalen van je tarief als zelfstandig psycholoog, deel ik mijn tips. 

Als je de cliënten wil aantrekken die bij jou passen, is het belangrijk om jouw praktijk op een authentieke manier bekend te maken. Online en offline. Afstemmen op jouw doelgroep én dicht bij jezelf blijven. Ik deel mijn uitgebreide tips met veel plezier, zodat jij voldoende én de juiste cliënten kan aantrekken!

Hoe plan je je afspraken in met respect voor jouw noden en grenzen? Welke afspraken maak je met je cliënten m.b.t. het samenwerkingskader? Hoe communiceer je die afspraken op een duidelijke manier? Hoe regel je de betaling en hoe ga je om met wanbetalers en annulaties? Ik deel mijn ervaringen en tips.

In deze module deel ik info over de wetgeving voor psychologen. Ik deel de regels en tips omtrent het bewaren van je patiëntendossiers. Ook deel ik mijn tips over hoe het opstellen van een (therapeutisch) verslag.

Als zelfstandig psycholoog is het interessant om een netwerk van collega’s uit te bouwen. Zo kan je naar elkaar doorverwijzen en met elkaar overleggen. Er zijn ook enkele netwerken en organisaties waarbij je kan aansluiten zodat je up to date blijft over wijzigingen in ons vakgebied. Ik deel de bestaande netwerken alsook tips over hoe je zelf een netwerk kan uitbouwen.

De kans is groot dat je als startend zelfstandig psycholoog met onzekerheid kampt m.b.t. jouw kunnen als psycholoog. Ik weet heel goed hoe belemmerend dat kan voelen. In deze module steek ik je een hart onder de riem, probeer ik je gerust te stellen én geef ik een heleboel ideeën en tips over hoe en waar je de voor jou gepaste ondersteuning kan vinden (intervisie, supervisie, leertherapie, opleidingen…).

Wie maakte deze cursus?

Hey, ik ben Kim!

In 2016 startte ik als zelfstandig psycholoog. Eerst in bijberoep in een gehuurde praktijkruimte bij mijn huisarts, dan een tijdje in een groepspraktijk, en nu al enkele jaren in hoofdberoep in mijn eigen thuispraktijk.

Intussen heb ik dus uitgebreide ervaring met verschillende mogelijkheden wat betreft het werken als zelfstandig psycholoog. Maar ik herinner me nog goed dat het in het begin een hele zoektocht was. Wat moet ik allemaal in orde brengen als ik als zelfstandige wil starten? En als ik dan opstart, waar moet ik dan rekening mee houden? Hoe kan ik voldoende cliënten aantrekken? Waar kan ik de juiste ondersteuning vinden? Zijn er bepaalde regels waar ik niet van op de hoogte ben? 

Urenlang zocht ik het internet af en sprokkelde informatie bij elkaar. Sommige dingen ontdekte ik pas toen ik al maanden of jaren bezig was. Omdat ik jou die stresserende zoektocht wil besparen en je wil helpen om meteen een vlotte en vertrouwensvolle start te maken, deel ik in deze cursus de kennis die ik de afgelopen jaren vergaarde.

Veelgestelde vragen

Neen. Alles in verband met de boekhouding en het financiële luik als zelfstandig psycholoog behandel ik uitgebreid in de afzonderlijke cursus FLAZP. Dat is uiteraard ook een heel belangrijk onderdeel voor zelfstandig psychologen, dus ik zou je aanraden beide cursussen aan te kopen. Je kan ze samen aankopen ontvangt dan een mooie korting van €50!

Ik zal er voor zorgen dat de cursus steeds up to date is. Als er bijvoorbeeld belangrijke wijzigingen zijn binnen regelgevingen, dan zal ik die info aan de cursus toevoegen. Je wordt daar dan per mail van op de hoogte gebracht.

Daarnaast voeg ik ook soms extra inhoud toe op basis van mijn eigen nieuwe ervaringen.

De cursus is zowel van toepassing voor zelfstandig psychologen in bijberoep als in hoofdberoep. Beide situaties komen uitgebreid aan bod.

Gratis e-book: 'Een vlotte start als zelfstandig psycholoog'