Mijn kwetsbaarheid is mijn kracht, ze brengt me échte verbinding met anderen.

- Kim De Ridder

Hey,
ik ben Kim!

Al in het zesde leerjaar wist ik dat ik psycholoog wilde worden. Op mijn achttiende ging ik met grote goesting Psychologie studeren aan de VUB. Vijf jaar later had ik mijn diploma in handen. Maar toen begon het avontuur pas echt…

Omdat het niet evident was om een job te vinden als psycholoog, besloot ik kort na mijn afstuderen het heft in eigen handen te nemen. Ik startte als zelfstandige in bijberoep. Ik huurde een ruimte bij mijn huisarts. Die verwees geregeld patiënten naar mij door, maar verder stond ik er alleen voor. Ik botste op 1001 vragen en uitdagingen en zocht mijn weg. Ik dompelde me helemaal onder in het ‘zelfstandig psycholoogschap’ en alles wat daarbij kwam kijken.

Enkele jaren later richtte ik mijn eigen thuispraktijk op en waagde ik de sprong naar zelfstandige in hoofdberoep. Mét succes.

De afgelopen jaren heb ik enorm getwijfeld, aan wat juist of fout is, en vooral aan mezelf. Soms zag ik het door de bomen het bos niet meer en geraakte ik de weg even kwijt. Maar ik legde hoe dan ook een ontzettend leerrijk parcours af.

Acht jaar later ben ik 1001 ervaringen rijker; als psycholoog, als ondernemer en als mens.

"En het allermooiste wat ik onderweg leerde, is dicht bij mezelf blijven."

Omdat ik jou toewens dat jouw zoektocht een stuk minder onzeker en alleen zal voelen, deel ik heel graag mijn schat aan jarenlange opgebouwde kennis en ervaring met jou. Ik begeleid jou graag bij het afleggen van jouw eigen weg, zodat je voldoening en innerlijke rust kan vinden in jouw werk als psycholoog.

Waar ik met PsychoPraat voor sta

Kwetsbaar

“Ik ken niemand die zo open en onverbloemd vertelt over wat er zich in zichzelf afspeelt."

“Ik weet 100% zeker dat je hiermee veel mensen inspireert.”

Dat is één van de mooiste complimenten die ik ooit heb gekregen. Ik stel me inderdaad ontzettend open en kwetsbaar op, en dat zorgt voor diepgaande verbinding met andere mensen.

Eigenzinnig

Ik zwem regelmatig tegen de stroom in en kleur al eens graag buiten de lijntjes.

Ik stel mezelf maar ook anderen kritisch in vraag en neem niet zomaar aan wat mij verteld wordt. Ik ervaar en experimenteer graag zelf – al loop ik dan soms eens met mijn kop tegen de muur – en vorm zo mijn eigen visie. Mijn innerlijke criticus denkt daar soms het hare van, maar stiekem ben ik wel trots op mijn eigenzinnigheid.

Oprecht

Ik durf met mijn hand op het hart zeggen dat ik de meest eerlijke en authentieke persoon ben die ik ken.

Ik ben heel slecht in liegen of doen alsof en ik geloof dat het leven een stuk eenvoudiger zou zijn als iedereen eerlijk en oprecht zou uitspreken wat er speelt. 

Alle kaarten op tafel, dat zorgt voor duidelijkheid, verbinding, veiligheid én innerlijke rust.

Het verhaal van PsychoPraat

Tijdens mijn studententijd startte ik een persoonlijke lifestyle blog. Zo herontdekte ik mijn liefde voor schrijven, die ik al van kleins af aan had, én ontdekte ik mijn passie voor content creatie. Bovendien mocht ik voor het eerst echt ervaren hoe verbindend het is om dingen met anderen te delen en herkenning bij elkaar te vinden.

Toen ik in 2015 afstudeerde als psycholoog en begon te werken (4/5 als wetenschappelijk medewerker aan de VUB en één dag per week als zelfstandig psycholoog), bleef er helaas nog weinig tijd over voor mijn blog. Maar al snel voelde ik de behoefte om mijn hersenspinsels en ervaringen omtrent het starten als zelfstandig psycholoog neer te schrijven en te delen.

"En zo werd op 11 mei 2016 PsychoPraat geboren."

Het startte als een soort van dagboek: een manier om mijn gedachten op een rijtje te zetten én om achteraf op dit proces terug te kunnen kijken. Maar ik wilde door het delen van mijn ervaringen ook herkenning creëren en wederzijdse verbinding vinden met collega’s die in hetzelfde schuitje zaten. En dat is geweldig goed gelukt. Ik ben ontzettend dankbaar voor het netwerk dat ik dankzij PsychoPraat heb opgebouwd, en trots dat ik zoveel psychologen mag inspireren.

Doorheen de jaren groeide PsychoPraat met mij mee en werd het veel meer dan het online dagboek van een psycholoog. 

Omdat ik regelmatig vragen ontving rond het starten als zelfstandig psycholoog, besloot ik daar een infosessie over te organiseren. En zo ging de bal aan het rollen. De infosessie breidde uit en werd na een tijdje omgevormd tot online cursussen. Intussen mocht ik al honderden psychologen op weg helpen in hun opstart als zelfstandige en hun financiën.

"Ik hoor vaak dat ze zonder mij de sprong waarschijnlijk niet hadden durven wagen, en daar haal ik veel voldoening uit."

Maar de voldoening in mijn werk als psycholoog, die verloor ik onderweg een aantal keren. Zonder dat ik het goed en wel besefte, cijferde ik mezelf weg. Ik durfde mijn grenzen niet stellen en was als de dood om mijn cliënten tekort te doen. Ik botste een paar keer met mijn kop tegen de muur. 

Met vallen en opstaan leerde ik – en leer ik nog steeds elke dag – dicht bij mezelf te blijven. Nu vind ik opnieuw voluit voldoening in mijn werk als psycholoog, en dat gun ik jou ook!

Daarom ontwikkelde ik het online traject “Van voldoen naar voldoening”. Daarin begeleid ik jou graag op weg naar meer innerlijke rust, voldoening en verbinding met jezelf.

Daarnaast creëerde ik de PsychoPraat Familie: een veilig netwerk waarin psychologen elkaar inspireren, geruststellen en vooruit helpen. Kom je er gezellig bij?

Liefs,

PS: Ben je enthousiast over wat ik doe met PsychoPraat of heb je nog vragen? Aarzel niet om me een berichtje te sturen via kim@psychopraat.be of op Instagram of Facebook. Ik maak graag connectie met jou!

Ontdek het aanbod voor zoekende psychologen

Word lid van de PsychoPraat familie, hét veilige netwerk voor psychologen.