Het financiële luik als zelfstandig psycholoog

Werk jij als zelfstandig psycholoog, maar geraak je niet goed wijs uit het financiële luik en boekhouding?

Online cursus: FLAZP

Als zelfstandig psycholoog is het voeren van een boekhouding een onvermijdelijk en belangrijk onderdeel van je onderneming.

Breekt het angstzweet jou al uit bij het horen van het woord boekhouding? Dat geldt voor veel psychologen. Maar geen paniek! 

In deze online cursus leg ik alles uitgebreid en in eenvoudige mensentaal uit. Zo leer jij zelf de regie over jouw boekhouding en financiën nemen, en krijg je een duidelijk idee van hoeveel je nu eigenlijk verdient.

Herken je deze struggles?

 • Je werkt hard, maar hebt eigenlijk geen duidelijk idee van hoeveel van je inkomsten je over houdt.
 • Je begrijpt niet goed hoe het nu juist zit met die btw, sociale bijdragen en belastingen.
 • Je bent onzeker of je wel zal rondkomen met jouw inkomsten als zelfstandige.
 • Je hebt geen idee wat je sociale rechten precies zijn als zelfstandige.
 • Je vraagt je af of het financieel haalbaar is om je boterham te verdienen als zelfstandig psycholoog.
 • Je wil graag zelf je boekhouding bijhouden, maar weet niet goed hoe je dit best kan doen en bent bang om fouten te maken.
 • Je boekhouder kost je jaarlijks een grote som geld, maar je hebt eigenlijk geen idee waar hij mee bezig is.

Na het volgen van deze cursus…

 • Heb je een duidelijk zicht op je financiële situatie als zelfstandige.
 • Beschik je over de nodige kennis en een eenvoudige manier om je boekhouding volledig zelf te voeren.
 • Houd je zelf de controle over je financiën en boekhouding.
 • Kan je de kosten van een boekhouder uitsparen.
 • Kan je beter inschatten wat financieel haalbaar is als zelfstandig psycholoog.
 • Begrijp je hoe het financiële luik en de boekhouding van een zelfstandig psycholoog in elkaar zit.
 • Ervaar je een gevoel van rust en vertrouwen m.b.t. het financiële luik als zelfstandig psycholoog.

Ga voor de combi deal en bespaar €50 op SAZP én FLAZP samen!

Praktische info

 • Voor deze uitgebreide cursus betaal je €181,50 incl. btw.
 • Na inschrijving krijg je onmiddellijk toegang tot het leerplatform en kan je meteen van start gaan met de cursus.
 • Je krijgt minstens 2 jaar toegang tot de cursus én updates.
 • Je kan de cursus op je eigen tempo doorlopen en zo vaak bekijken als je wil.
 • De cursus bestaat uit een combinatie van tekst en enkele korte video’s die duidelijk geordend staan op het online leerplatform.
 • Je ontvangt tabellen voor het bijhouden van je boekhouding én een tabel waarmee je kan simuleren hoeveel je maandelijks overhoudt (Excel/Numbers).
 • Je wordt 1 jaar gratis lid van de PsychoPraat Familie. Hier krijg je o.a. toegang tot een gesloten Facebookgroep, waar je vragen kan stellen en ervaringen kan uitwisselen.
 • Opgelet: de inhoud van deze cursus gaat enkel over eenmanszaken, niet over vennootschappen!

Wat komt er allemaal aan bod?

In de eerste module krijg je algemene informatie over de enkelvoudige boekhouding voor eenmanszaken, alsook tips over al dan niet een boekhouder inschakelen en fiscale controle.

De btw-plicht is best een complexe zaak, zeker voor ons beroep: vrijstellingsregelingen, gemengde btw-plicht… In deze module komt alles uitgebreid aan bod, zodat het voor eens en voor altijd duidelijk is.

Hoe moet je je inkomsten bewijzen en hoe kan je het overzicht bewaren? Wat zijn de wettelijke verplichtingen hieromtrent? Dat leg ik je in deze module uit.

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar? En hoe zit dat bij kosten voor gemengd gebruik? Wat met de beperkte fiscale aftrekbaarheid van bepaalde onkosten? En hoe doe je afschrijvingen? Deze module beantwoordt al deze vragen en meer.

Op welk bedrag worden mijn sociale bijdragen nu eigenlijk berekend? Wat is het verschil tussen voorlopige en definitieve sociale bijdragen? Hoe kan ik mijn sociale bijdragen laten optimaliseren om verrassingen achteraf te vermijden? In deze module kom je het allemaal te weten.

Wat levert het betalen van mijn sociale bijdragen me eigenlijk op? Welke sociale rechten heb ik als ik arbeidsongeschikt word? En als ik een kind krijg? En hoe zit het eigenlijk met mijn pensioen? Wat kan ik doen om me zo goed mogelijk te beschermen? Dit komt aan bod in de zesde module.

Als eenmanszaak betaal je personenbelasting. Maar hoe wordt deze eigenlijk berekend? Alles over belastingen, voorafbetalingen en de belastingaangifte komt in deze module aan bod.

Dankzij deze module krijg je een duidelijk zicht op hoeveel je uiteindelijk overhoudt als zelfstandige. Aan de hand van de loonsimulatietabel kan je jouw persoonlijke situatie simuleren, of je nu in bijberoep of in hoofdberoep werkt.

Nadat ik alle kennis en informatie uit de doeken heb gedaan, leg ik je in de laatste module uit hoe je je boekhouding eenvoudig zelf kan bijhouden. Hiervoor zijn twee manieren: je kan de door mij gemaakte tabellen gebruiken, of je kan gebruik maken van de online tool Accountable, zodat je heel efficiënt en correct je boekhouding kan voeren.

Wie maakte deze cursus?

Hey, ik ben Kim!

In 2016 startte ik als zelfstandig psycholoog. Omdat ik de kosten van een boekhouder wilde besparen, de touwtjes graag zelf in handen heb én ik geen boekhouder kon vinden die me duidelijk kon uitleggen waar die mee bezig was, besloot ik me zelf te verdiepen in mijn boekhouding. Ik schuimde het internet af, sprak met verschillende boekhouders en volgde een cursus.

Intussen beschik ik over een schat aan informatie omtrent het financiële luik als zelfstandig psycholoog. Ik ben er van overtuigd dat ik je dit alles beter kan uitleggen dan de meeste boekhouders, aangezien ik eenvoudige mensentaal gebruik. Bovendien richt ik me specifiek op psychologen met een eenmanszaak.

Ik vind het belangrijk dat je goed op de hoogte bent over het financiële luik van jouw onderneming. Het gaat tenslotte over jóúw inkomen. Zelf vind ik het best leuk om af en toe met mijn cijfertjes bezig te zijn. Bovendien geeft het me rust als ik weet hoe mijn financiën er voor staan

En die rust wens ik jou ook toe! Daarom deel ik in de FLAZP cursus alle kennis die ik de afgelopen jaren vergaarde. 

Veelgestelde vragen

De cursus is zowel van toepassing voor zelfstandig psychologen in bijberoep als in hoofdberoep. Beide situaties komen uitgebreid aan bod.

Ik zal er voor zorgen dat de cursus steeds up to date is. Als er bijvoorbeeld belangrijke wijzigingen zijn binnen regelgevingen, dan zal ik die info aan de cursus toevoegen. Je wordt daar dan per mail van op de hoogte gebracht. Daarnaast voeg ik ook soms extra inhoud toe op basis van mijn eigen nieuwe ervaringen.

De (enkelvoudige) boekhouding van een eenmanszaak dient heel anders gevoerd te worden dan de (dubbele) boekhouding van een vennootschap. Aangezien de meeste zelfstandige psychologen – zeker in de eerste jaren na de opstart – best voor een eenmanszaak kiezen, ga ik het in deze cursus uitsluitend hebben over de (enkelvoudige) boekhouding voor eenmanszaken. Indien je toch een vennootschap hebt of zou willen opstarten, kan je best een boekhouder inschakelen. 

Zeker! Daar heb ik zelf ook ervaring mee (in run mijn praktijk + PsychoPraat + werk als freelance ceremoniespreker), dus het combineren van verschillende zelfstandige activiteiten (met gemengde btw-plicht) komt ook uitgebreid aan bod in de cursus.

Klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen worden gezien als autonome gezondheidszorgbeoefenaars. Er geldt een specifieke regelgeving voor hen, ook wat betreft het financiële luik. Als klinisch psycholoog/orthopedagoog zijn we vrijgesteld van btw, terwijl je diensten als coach/therapeut/… wel onder de btw-plicht vallen.

Ik ga in deze cursus uit van een btw-vrijstelling, maar ik geef ook uitleg over de btw-plicht (voor ondernemers die hun werk als zelfstandig psycholoog combineren met commerciële activiteiten als zelfstandige). De cursus zal je dus ook als btw-plichtige ondernemer veel interessante informatie opleveren, maar is in principe wel specifiek gericht op klinisch psychologen.

Ook wanneer je ervoor kiest je boekhouding uit te besteden, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn over het financiële aspect van je onderneming. Boekhouders hebben vaak de neiging om alles van je over te nemen, maar geven vaak weinig uitleg en feedback. En als ze die geven, begrijp je er vaak weinig van. Daarom zou ik aanraden om zelf deze cursus te volgen, zodat je weet hoe alles in elkaar zit. En wie weet krijg je na het volgen van deze cursus toch zin om je boekhouding zelf bij te houden, en kan je de kosten van een boekhouder besparen. 😉

Wanneer je nog twijfelt om als zelfstandig psycholoog te starten, kan deze cursus je helpen om de knoop door te hakken. Je krijgt een goed zicht op wat er op vlak van het financiële luik allemaal bij komt kijken én kan na de cursus beter inschatten wat voor jou financieel haalbaar is.

Ik zou je dan zeker ook aanraden de cursus ‘Starten als zelfstandig psycholoog’ aan te schaffen, daarin leer ik je alles m.b.t. de opstart als zelfstandig psycholoog. Koop je beide cursussen samen via de combi deal, dan krijg je €50 korting.

Achtergrondkennis is niet nodig. Ik leg je alle belangrijke informatie van A tot Z uit in eenvoudige mensentaal. Als je al wat ervaring hebt met je boekhouding als zelfstandig psycholoog zal je waarschijnlijk sneller mee zijn met alles wat ik vertel, maar dat is zeker geen must.