Kim van PsychoPraat

Brief aan een jonge psycholoog

Ik schreef een brief vol geruststellende woorden voor elke jonge, zoekende psycholoog. Zo’n brief die ik de afgelopen jaren zelf graag regelmatig had gelezen.

Inhoudstafel

Je bent niet alleen

Lieve jij,

Tientallen, misschien zelfs honderdtallen cursussen heb je vanbinnen en vanbuiten geleerd, om te worden wat je altijd al wilde zijn: psycholoog. Jarenlang heb je met je neus in de boeken gezeten, nu sta je met beide voeten in de praktijk en vraag je je af: hoe moet ik dit in godsnaam doen?

Want ja, we hebben veel theoretische (en soms compleet nutteloze) vakken gehad aan de unief, maar in de praktijk is het toch andere koek. Het is één grote zoektocht en soms voel je je verloren. Maar er is één ding dat je heel goed in je oren moet knopen: élke psycholoog is ooit op dezelfde manier begonnen, onervaren en onzeker. Dus ook al voelt het soms wel zo: je – bént – níét – alleen.

Tijd als bondgenoot

Eén van jouw grootste bondgenoten is tijd. Gun jezelf die tijd. Veel tijd. En als je denkt dat het nu wel lang genoeg heeft geduurd en dat je het vak intussen toch wel onder de knie zou moeten hebben, wel… gun jezelf dan nog méér tijd. Tijd om te proeven van de verscheidenheid aan theorieën en methodieken. Tijd om te ontdekken en aan de lijve te ondervinden. Tijd om te voelen en te groeien. Met vallen en opstaan. Want zo leer je ál-tijd het meest. En leren, dat doe je levenslang.

Jouw eigenheid als grootste kracht

Jouw tweede grote bondgenoot, dat ben jijzelf. Want tussen al dat ontdekken en leren en groeien door, is de kunst om dicht bij jezelf blijven. Altijd en overal. Laat je maar volop inspireren door al wie en wat jou aantrekt, maar ga jezelf alsjeblieft niet vergelijken met anderen. Want ook al denk je misschien soms van wel: de ideale psycholoog, die bestaat écht niet. Er is niet één juiste manier van werken. Integendeel, er zijn er miljoenen, net zoveel als dat er psychologen zijn. En jij bent één op een miljoen. Want net als iedere cliënt, heeft ook elke psycholoog zijn eigenheid. En die eigenheid van jou, dat is jouw grootste kracht. Ik geloof dat elke psycholoog het best tot zijn recht komt als die dicht bij zichzelf blijft en zichzelf toelaat om vanuit zijn of haar eigen zijn, een eigen stijl te ontwikkelen. Ga dus maar voluit voor waar jij diep vanbinnen in gelooft. En als je nog niet goed weet waar je in gelooft, ook dan is tijd jouw grootste bondgenoot.

Je kan niet iedereen helpen

En o ja, je zal niet iedereen kunnen helpen. Dat zal je vroeg of laat moeten aanvaarden. Sommige mensen zijn niet klaar voor therapie. Sommige mensen matchen niet met jouw stijl. En dat is allemaal oké. Focus je op wie je wél kan helpen. Daar haal je je voldoening. Maar verwacht alsjeblieft niet te veel ineens, want dat zal enkel voor teleurstelling zorgen. Persoonlijke groei is een complex en traag proces. Net zoals het gras, gaat ook een mens niet sneller groeien als je eraan trekt.

Enjoy the ride!

Je staat aan de start van of zit middenin one hell of a ride. Soms zal je popelen van enthousiasme, soms zal je je radeloos voelen. Het wordt ongetwijfeld een hobbelig parcours. Maar altijd rechtdoor op een vlakke baan, dat is ook maar saai, toch? Probeer dus – zo goed en zo kwaad mogelijk – jouw rit te omarmen. Want het zou zonde zijn als je niet af en toe van die rollercoaster kan genieten. Je bent volop in ontwikkeling. Alles kan nog. De wereld ligt aan je voeten. Je leeft! En zolang je leeft, krijg je elke dag een nieuwe kans. Hoe schoon is dat?

Liefs,

Kim

Tip Wil je samen op zoek naar jouw eigenheid als psycholoog, zodat je dicht bij jezelf kan blijven en voluit voldoening uit jouw werk kan halen? Check dan het traject Van Voldoen Naar Voldoening.